Preocupació per l’escalada del preu de l’energia i la manca de matèries primeres

Un dels primers sectors afectats, i que repercuteix en tots els altres, és el transport. Des d’Asetrans es recomana a les empreses distribuïdores repercutir la pujada del preu del combustible en els serveis, per així garantir la continuïtat de les empreses. Davant de la incertesa de no saber quant durarà la crisi energètica, no es pot treballar amb marges negatius o les companyies entraran en fallida. Les empreses productives en general, encara que algunes de concretes han aturat la producció, aguanten l’envestida gràcies a l’alta demanda que ha provocat la crisi de la Covid i manifesten que en condicions normals no seria sostenible.

Metall Girona, l’associació surera Aecork, l’Associació de ceramistes i algunes empreses papereres i químiques, manifesten que les empreses han repartit la pujada entre el preu del producte i la reducció del marge. Això es pot aguantar mentre encara surti a compte produir. Algunes han fet canvis de torns i han treballat en hores vall, altres tenien matèries primeres en estoc però el comú denominador és que totes tenen molta feina i això ho compensa tot.

No obstant, els diferents sectors manifesten preocupació per la manca de matèries primeres si aquesta crisi s’allarga gaire més en el temps. Moltes empreses havien invertit en renovables fa poc, calderes de biomassa i plaques solars, i ara aquest fet també els està ajudant. Pel que fa al turisme, des de l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació de Cases de Turisme Rural Girona Costa Brava Pirineu i la Federació d’Hostaleria també manifesten que hi ha preocupació pels costos de l’electricitat, els preus de les reserves estaven calculats abans de l’escalada, però de moment no tenen cancel·lacions.

De moment les empreses estan absorbint l’increment de preus i no saben fins on podran aguantar. Des de la FECIC, el sector càrnic, coincideixen amb que ho estan compensant entre el preu i la disminució del marge comercial, però alerten del risc de la manca de matèries primeres a mig termini. Aquest, segons tots els sectors, és el tema que més preocupa. L’Associació de la Fusta de Girona, empreses tecnològiques i Metall Girona, ja fa mesos que pateixen la manca de subministrament. En aquest sentit, també la Unió d’Empresaris de la Construcció manifesta que les empreses s’estan veient afectades per l’increment de cost dels materials i les dificultats de subministrament dels mateixos. I és que la crisi actual posa en estat d’alerta els sectors alimentaris.

La manca de blat de moro, de blat, d’oli de girasol, etc, pot ser un autèntic problema en pocs mesos. Si ara Ucraïna no planta cereals i la UE ha vetat la compra a Rússia, el mercat quedarà molt complicat per Europa. D’altra banda, la FOEG fa una crida a les empreses gironines a solidaritzar-se amb el poble ucraïnès i ha engegat una campanya de recollida de productes de primera necessitat, especialment aliments i material sanitari, a la que les empreses estan responent amb molta generositat.

(Font: FOEG)