AECORK premia el xef Nandu Jubany i la Federación Española del Vino als XXIX Premis Gla d’Or

L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, ha entregat els XXIX Premis Gla d’Or, que des del 1990 reconeixen personatges mediàtics, institucions, professionals o líders d’opinió convertint-los en ambaixadors del suro i posant de relleu el sector surer i els seus valors intrínsecs tant a nivell nacional com internacional.

Aquesta és la primera edició dels guardons que es celebra des de l’esclat de la pandèmia de covid-19, motiu pel qual el leitmotiv escollit ha estat la resiliència, que fa referència a la capacitat de resistència que és inherent d’un sector centenari com el surer i que durant aquesta crisi també han demostrat tant el sector de la restauració com el vitivinícola, premiats per mitjà del xef Nandu Jubany i de la Federación Española del Vino.

Els guardonats

  • Nandu Jubany. És un dels xefs més mediàtics de Catalunya conegut per haver teixit una proposta gastronòmica que combina les receptes tradicionals de qualitat amb una cuina brillant i moderna que fa bandera dels productes de proximitat i de temporada. Durant la pandèmia de covid-19, ha estat una de les cares més visibles del confinament de l’hostaleria amb les seves exitoses receptes online per fer des de casa, que han derivat en la publicació del llibre “Cuinar per a la família”. També va ser l’impulsor de la campanya de mascaretes solidàries #AmbUnSomriure per protegir els treballadors de l’hostaleria i els seus clients amb optimisme i recaptar fons per a la investigació del Coronavirus a l’Hospital Bellvitge i a l’Institut Català d’Oncologia.

Per Nandu Jubany, “quan un vi bo no porta suro ens estranya perquè és la nostra cultura i l’ingredient que esperem i que és necessari quan obrim ampolles bones de vi. És genial que el suro el tinguem a tocar i que el tap es faci aquí”.

  • Federación Española del Vino. La Federación Española del Vino (FEV) és la principal organització empresarial privada de cellers i l’única de caràcter nacional. És una associació sense ànim de lucre creada el 1978 que té per objecte, entre d’altres, la representació, coordinació i defensa dels interessos dels seus associats i del conjunt del sector cellerer espanyol. Es vol distingir el seu compromís amb el sector surer i amb una cultura de la sostenibilitat, la qualitat o la innovació que és plenament compartida.

Julián Chivite, vicepresident de la FEV i encarregat de recollir el Gla d’Or, considera que “suro i vi és un binomi històric i indissoluble. El tap de suro forma part del producte final, l’ampolla de vi, i li aporta valor en un sentit qualitatiu”.

AECORK i els Premis Gla d’Or

L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) és una entitat que aglutina les principals empreses fabricants i/o comercialitzadores de productes de suro que exporten als principals mercats vitivinícoles mundials.

El premi Gla d’Or, una joia de solapa que simbolitza una gla, es va crear el 1990 per a reconèixer la tasca que institucions, organismes i personalitats realitzen en favor del suro i indissociablement del vi i del patrimoni gastronòmic en el nostre país. Al llarg dels anys, l’han rebut desenes de figures i institucions com: Álvaro Palacios, el Comitè de la Champagne, els germans Roca o Ferran Adrià.

L’entrega dels premis esdevé una oportunitat per apropar els prescriptors d’àmbit mundial a la causa del suro, dotar-los d’arguments tècnics, fer-los conèixer la tecnologia i la innovació aplicada al sector de primera mà i utilitzar la seva veu per canviar les percepcions i contraatacar la campanya de comunicació realitzada pels taps alternatius a través d’estudis de manera que arribi al consumidor que el suro és l’únic producte 100% natural, reutilitzable i reciclable amb què es pot tapar un vi.

Per Joan J. Puig, president d’AECORK, “la del suro és una cultura d’economia sostenible, de mantenir llocs de treball i de donar un sentit econòmic a la transformació d’un producte natural tan nostre com és el suro. Reivindiquem el seu paper en el món vitivinícola però també en els sectors social i econòmic”.

Tradicionalment, l’entrega dels guardons es realitzava en una nit de gala que enguany, donada la situació sanitària, de forma excepcional no s’ha considerat pertinent celebrar. No obstant això, AECORK espera recuperar la presencialitat de l’esdeveniment a l’edició de l’any 2022, que coincidirà amb els 30 anys dels Premis Gla d’Or.

L’entrega dels Gla d’Or 2021 s’ha fet gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, Casanovas, ERSM i la Fundació Institut Català del Suro.