AECORK participa a la presentació de la 6a Fira del Tap i el Suro

AECORK ha participat a la presentació de la 6a Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva, que tindrà lloc el 17 i 18 de juny.

Durant l’acte hem pogut fer un tastet de tres de les activitats que formen part de l’essència de la Fira del Tap i el Suro, i que aquest any arriba a la seva sisena edició. Hem assistit a una demostració de la pela del suro, amb l’Eloi Madrià, un gran coneixedor de l’ofici de pelador que també farà una demostració de la pela aquest cap de setmana, a més també hem pogut fer un tast del tradicional esmorzar de peladors.

Tot seguit hem visitat la fàbrica surotapera De Maria Taps, que ha estat l’escenari on s’ha presentat la sisena edició de la fira, enguany ens ha acompanyat una gran representació d’instagramers del món del vi i  l’enoturisme del territori que han pogut descobrir i documentar el procés de la fabricació del tap de suro, de l’alzina surera fins a tapar els millors vins del món.

El regidor de promoció econòmica Joan Casabó i l’alcalde, Robert Mundet, han presentat la nova edició de la Fira del Tap i el Suro, que tindrà lloc aquest cap de setmana a Cassà i on s’han programat més de 40 activitats. Aquest és un esdeveniment al voltant del món del suro, un producte natural molt arrelat a la majoria dels municipis del massís de les Gavarres.

En aquesta edició,  s’estrenarà el vídeo “Cassà, poble taper” on s’explica el procés de fabricació d’un tap de suro en l’actualitat, des de la pela del suro, passant pel procés industrial de fabricació del tap a les empreses del suro de Cassà fins a l’ampolla de vi o cava.

A més, també es projectarà la pel·lícula “Suro” amb l’assistència del director Mikel Gurrea i de l’actor Josep Estragués. Premi Gaudí a Millor direcció novella i Millors protagonistes als XV Premis Gaudí, i Premi Irizar al Cinema Basc, Premi Fipresci i Premi al millor guió basc al Festival de Sant Sebastià.

La Fundació Institut Català del Suro i el Consell Regulador de la DO Empordà, han presentat les novetats del projecte de Taps de Finca, en el marc de la Fira, en Xavier Albertí com a president del Consell Regulador de la DO Empordà ha posat en valor la producció surera catalana i el projecte Taps de Finca, que uneix el món del suro i del vi. Com a anècdota ha explicat el cas d’Azaruja que rep el nom de “l’Aldeia dos catalães”, a Portugal. És la història d’unes quantes famílies de Cassà que van exportar la tradició tapera cassanenca a Portugal i que el GREC (Grup d’Estudis Cassanencs) presentarà com a publicació a la fira.

L’Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del Suro, ha incidit en la sostenibilitat del suro, un producte de la terra que a més de ser de proximitat, contribueix a reduir la petjada ecològica, en el món del vi, tant l’ampolla de vidre com el tap és un dels envasos més ecològics dels que podríem trobar al mercat, en contraposició amb altres alternatives que es presenten als embalatges de la majoria dels productes. També ha destacat que el suro encara és el gran desconegut dins els elements que formen part del món del vi i que la Fira del Tap i el Suro és un esdeveniment que dona veu a tota aquesta indústria.

El regidor de Promoció Econòmica, Joan Casabó ha agraït la col·laboració de totes les persones i entitats que han participat en l’organització de la Fira del Tap.

Ha volgut destacar que quan obrim una ampolla ho fem acariciant el tap i essent conscient que tenen dues històries compartides: la d’unes vinyes que donen els seus fruits després d’anys de patiment enfront del vent i el sol, i la d’una alzina encorbada pel vent i endurida pel sol que es despulla per vosaltres un cop cada 15 anys per conservar les idees en forma de vi que un sommelier va tenir la gosadia d’imaginar i que tots gaudim alçant les copes i brindant.

El tap de finca ajuda a posar en producció els boscos de sureda de Catalunya

L’any 2022 es van fabricar 180.000 Taps de Finca provinents d’unes 53 hectàrees de sureda.

Aquestes dades demostren que el projecte de Tap de Finca ajuda a posar en producció els boscos de sureda a Catalunya, que si assoleixen el seu màxim potencial productiu poden passar de l’extracció de 7.000 tones de suro anuals  a 11.000 tones. Una xifra de matèria primera que la indústria surera catalana té capacitat per absorbir en la seva totalitat.

Catalunya compta actualment amb 124.000 hectàrees de sureda, la meitat de les quals són suredes pures. La seva gestió és una condició indispensable no només per la bona producció de la sureda, sinó també per obtenir els valors ambientals i beneficis que ofereix, com el manteniment de la biodiversitat de l’hàbitat, la prevenció d’incendis, evitar l’erosió o la regulació del cicle de l’aigua. El bosc de sureda també ofereix altres serveis ambientals com l’ecoturisme, la cacera o la recollida de bolets i tòfones.

El projecte Taps de Finca

El projecte Taps de Finca, impulsat per la DO Empordà i per la Fundació Institut Català del Suro amb el suport de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, fa referència als taps de proximitat elaborats amb suro autòcton i de qualitat extret d’alzines sureres ubicades als mateixos cellers empordanesos o a explotacions properes. Actualment, hi participen 9 tapers, 4 preparadors, 1 associació de gestors forestals i 13 cellers, que elaboren unes 35 referències de vins amb Tap de Finca.

Finalment, la jornada ha acabat amb el tast de vins tapats amb Taps de Finca, conduït per l’enòloga i sommelier, Marta Arenas.

Més de 40 activitats programades

Per aquesta edició, la programació de la Fira del Tap i el Suro comptarà com sempre amb actes molt diversos i adreçats a tots els públics: visites a fàbriques surotaperes, tastos de vins i caves, maridatges de vins amb música, pela del suro a la sureda, tallers de manualitats amb suro, activitats familiars, concerts amb música d’arrel, demostració de l’antic ofici de taper, venda de productes elaborats amb suro i molt més!

Podeu consultar el programa de la fira a la web: www.firadeltap.cat.