El 96% dels vins espanyols millor valorats estan tapats amb suro

Un estudi de tapament portat a terme al laboratori Cork Center de la Fundació Institut Català del Suro ha constatat que el 96% dels 100 millors vins qualitat-preu de la Guia Peñín 2023 porten tap de suro. La resta porta rosca (2%), tap sintètic (1%) i tap de vidre (1%).

D’entre els 100 vins referenciats a la guia, un 63% són vins tranquils, el 34% vins dolços, olorosos i generosos i un 3% són vins escumosos.

Dins dels vins tranquils el 98% porta suro, i d’aquests el 77% és tap natural. Destaca el fet que d’entre els vins dolços, olorosos i generosos, el 91% porta tap de suro.

Les dades s’han presentat aquest dimecres 29 de novembre en un acte al Palau Robert de Barcelona que ha comptat amb la presència del Secretari d’Alimentació Carmel Mòdol, que ha destacat el vincle històric entre el suro i el vi. També hi han participat el president de la fundació Institut Català del Suro, Joan J. Puig, i el director de la fundació, Albert Hereu, que han difós la informació relativa a l’estudi.

La presentació ha acabat amb un tast dirigit per Toni Albiol, millor sommelier de Catalunya 2023, que ha posat en valor l’art de destapar una ampolla tapada amb suro.

El suro natural, sinònim de qualitat

El preu mitjà de les ampolles de vi referenciades al llistat dels 100 millors vins qualitat-preu de la Guia Peñín 2023 és de 13,4€, mentre que les que porten només tap natural tenen un preu mitjà de 14,9€.

En vi tranquil, el preu mitjà de les ampolles és de 13,8€ i de 14,7€ si ens fixem només en les que porten tap natural. 12’8€ és la mitjana del preu de les ampolles tapades amb la resta de taps. Per tant, el valor de les ampolles tapades amb tap natural és quasi 2€ superior (15% més).

Joan J. Puig, president de la Fundació Institut Català del Suro, considera que “aquest estudi posa en valor el pes real del tap de suro al mercat i demostra que els cellers que produeixen aquests vins de referència confien en el suro per a tapar i ajudar a evolucionar els seus productes. Tal com indiquen estudis previs, els taps de suro ofereixen millors prestacions, s’associen amb productes de qualitat i per tant tenen un preu de venda més alt ”.

Les conclusions

  • El tap de suro és el tapament predilecte dels vins que s’aprecien de major qualitat.
  • En vins tranquils, el tap natural és el més apreciat per cellers i consumidors.
  • El tap de suro natural genera un valor econòmic major i eleva la disposició de compra de les persones consumidores.