Entrega de la 5a beca AECORK – ICSuro del Màster en Begudes Fermentades

Anna Cubo Bayó ha estat l’estudiant escollida per rebre la V Beca Fundació ICSuro – AECORK del Màster en Begudes Fermentades de la Universitat Rovira i Virgili gràcies al seu Estudi de l’impacte sensorial dels volàtils del suro en cervesa. La beca, dotada amb 1.400 euros, no s’ha pogut entregar presencialment com en altres edicions arran de la pandèmia de covid-19, però a canvi s’ha fet una trobada virtual entre els principals actors per valorar i donar difusió a l‘estudi.

La convocatòria d’aquesta beca s’inscriu en un conveni signat el febrer del 2016 entre la Fundació ICSuro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Facultat d’Enologia, per promoure el coneixement sobre el tapament dels vins i caves amb taps de suro.

Plantejament i conclusions de l’estudi
L’Estudi de l’impacte sensorial dels volàtils del suro en cervesa tenia per objectiu determinar la variació en els perfils volàtils i sensorials de dues cerveses segons el tipus de tapament en ampolla i posició d’aquesta durant la maduració. Les conclusions del treball determinen que sensorialment sí que existeixen diferències entre les cerveses Ambrée i Digresión taponades amb tap de suro natural i amb xapa i que la posició horitzontal durant la maduració afavoreix a aquelles amb tap de suro però no a les tancades amb xapa a banda de fer-les més agradables a nivell organolèptic.

L’estudiant becada, Anna Cubo, que s’està especialitzant en ciències i tecnologia de la cervesa, conclou que l’estudi demostra que “cal seguir fent investigació i recerca sobre un camp relativament poc estudiat com el del suro i la cervesa”.

El president d’AECORK i de l’ICSuro, Joan J. Puig, “en el món de les cerveses hi ha molt camí per recórrer; entenem el tap de suro com a una eina enològica que cal tenir molt present per la seva contribució a l’evolució positiva de les begudes i cal potenciar-lo”.

El director de la Fundació Institut Català del Suro, Albert Hereu, considera que “per ser competitius en el mercat hem de ser diferents. El fet de comptar amb el coneixement que ens proporcionen aquests estudis ens ajudarà a comprendre millor la relació entre el suro i la cervesa, així el sector cerveser pot trobar en el suro un aliat en aquesta diferenciació i tenir un coneixement que ens diferenciï per proposar al mercat informació per comercialitzar les cerveses amb aquest tret diferencial”.

Per la Facultat d’Enologia tenir com a partner la Fundació ICSuro és una manera d’integrar coneixement lligat al món del vi. Segons el degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals, “aquesta beca demostra, a més, que l’ús del suro com a tancament va més enllà del vi i pot ser emprat no només per les seves propietats aïllants sinó també com a agent millorant de la vida mitja de la cervesa. Cal seguir en aquest camí i identificar el suro com a tancament qualitatiu també a la cervesa”.

La Fundació ICSuro i AECORK
L’Institut Català del Suro (ICSuro) és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la valorització del sector surer. Entre les seves principals línies d’actuació hi ha la investigació i recerca sobre el tap de suro i altres aplicacions.
L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) és una entitat que aglutina les principals empreses fabricants i/o comercialitzadores de productes de suro que exporten als principals mercats vitivinícoles mundials.